Planowanie posiłków – lepsza kontrola nad tym co jesz
Zdrowe odżywianie się jest bardzo istotnym elementem dbania o zdrowie oraz dobrą kondycję psychofizyczną. Dlatego też, warto wyrobić sobie nawyk planowania posiłków, które umożliwią nam zdrowe jedzenie przez cały dzień. Zaletami takiego rozwiązania są m.in.:
- oszczędność czasu – nie musisz zastanawiać się, co zjesz na śniadanie, obiad, czy kolację, ponieważ czeka na ciebie gotowy plan. Dodatkową zaletą jest oszczędzanie czasu podczas zakupów. Kiedy wiesz, jakie posiłki zamierzasz przygotować, wizyta w sklepie zajmie ci zdecydowanie mniej czasu,
- unikanie marnowania żywności – gotując zgodnie z planem, możesz układać jadłospis w taki sposób, żeby wykorzystywać podobne produkty w różnych daniach , dzięki czemu nie będziesz marnować produktów, których nie wykorzystasz do przygotowania np. jednej potrawy, na którą miałeś ochotę,
- mniejsze wydatki na jedzenie – kiedy planujesz swoją dietę i konsekwentnie trzymasz się przygotowywania poszczególnych posiłków, nie masz potrzeby zamawiania jedzenia, co pomaga w oszczędzaniu pieniędzy,
- kontrolowanie ilości spożywanych kalorii – posiadanie planu żywieniowego i regularne dostarczanie kalorii sprawia, że nie odczuwa się napadów głodu, które sprzyjają podjadaniu i spożywaniu nadmiernej ilości kalorii oraz jedzeniu niezdrowych, przetworzonych produktów i słodyczy
Oczywiście planowanie jedzenia wymaga pewnej wprawy oraz poświęcenia czasu. Jednak po kilku tygodniach zauważysz, że planowanie posiłków zajmuje ci coraz mniej czasu, a twoja dieta stanie się lepiej zbilansowana i zdrowsza.
Nie twórz listy zakazanych produktów!
Jeżeli nie cierpisz na żadną chorobę, która uniemożliwia ci spożywania jakichś produktów, to nie narzucaj na siebie zbyt dużych restrykcji. Co to oznacza w praktyce? Lubisz słodycze, produkty bogate w węglowodany proste lub słone przekąski? Nie musisz ich eliminować! Zdrowie na talerzu nie oznacza, że musisz odżywiać się wyłącznie sałatą, odtłuszczonymi produktami i ciemnym pieczywem. Wręcz przeciwnie! Zdrowa dieta powinna być różnorodna i odpowiednio zbilansowana.
Co to oznacza w praktyce?
Planując posiłki, staraj się komponować je ze wszystkich grup produktów. Uwzględniaj węglowodany, tłuszcze i białka. Oczywiście w odpowiednich proporcjach. Staraj się również jeść w regularnych odstępach czasu, co pozwoli ci na uniknięcie podjadania. Jedz to co lubisz! Ciasto raz w tygodniu, frytki na obiad lub dodatek tłustej śmietany do zupy krem naprawdę nie zrobią ci krzywdy i nie przekreślą twojego zdrowego odżywiania się.